20 Aralık 2010 Pazartesi

Kaleminizden Bok Akıyor Mirim!

Yıllardır mizah dergisi okurum. Büyük ve bilinen gazetelerin tek taraflı ve görmezden gelme politikalarının yıllar yılıdır süregeldiğini bildiğim için, siyasi gündem takibimin büyük bir kısmını haftalık mizah dergilerinin ilk sayfaları oluşturur. Senelerdir çok nadiren gülerim bunları okurken ancak yine de her hafta alırım; ortada olanı olmayanı başka bir açıdan görmek ve parti bağımsız siyasi/politik eleştirileri okumak için.
25 senelik bir mizah dergisi okuyucusu olarak şunu söyleyebilirim: Tüm siyasi çizimlerin ortak paydalarından biri iktidarı, gücü elinde tutanı, eleştirmektir. Çünkü en çok güç insanları yoldan çıkartır. İnsan doğasının içindedir bu zaten. Bu nedenle elindeki gücü bilinçsizce kullananlar ve hata yapmaya elverişli olan iktidarlar devamlı olarak eleştirilirler. Ancak güç sadece iktidarda değildir; zenginler, işadamları, parti bağımsız milletvekilleri, siyasetçiler, bürokratlar, erkekler, kabadayılar, vb. gibiler hep gücü ellerinde bulunduran ve bunu kendilerinden aşağıdakilere uygulayanlardır. Bu nedenle mizah için hedeftirler. Hedeftirler ama amaçta biraz silkelenip kendilerine gelmeleridir; bugüne kadar dünya tarihinde karikatür ile eleştirilip, bundan kendine ders çıkaran var mıdır, hiç zannetmem! Ama en azından mizah uyarı mekanizması olarak işlevini yapar. Bu ben kendimi bildim bileli böyledir. Karikatüristler de kendilerini bilirler, yaptıkları işin önemini ve risklerini bilirler. Her zaman baskı altındadırlar, hep tehdit edilirler. Ancak herhalde bugünlerde olduğu kadar yoğun bir saldırı altında olmamışlardır. Yandaş medyası, yazarı, zirve yapan iktidar yalakaları bir yanda; siyaset yapamayan basın devleri bir yand; bağımsız siyasi basın denilen kriterin her alanda yok olmaya başladığı günümüzde, eleştiren ender kanallardan birkaçını mizah dergileri oluştururken bu kadar yoğun saldırıyı elbette normal karşılamak lazım. Eleştiren, eleştirilmeye de açık olmalıdır ama "el insaf" düstüru da unutulmamalıdır. Belirttiğim gibi amacı gücü kötüye kullanan herkesi eleştirme olan mizah dergilerine, iktidar yalakalığından aldıkları güçle saldırmaya devam edenler: Biraz insaf, bolca çüş size!
Özellikle Leman'ın çiziktirdiği gibi beyler; "Kaleminizden bok akıyor" ama artık kokusu da herkesi geriyor!
Yazı bitti ama son notu burada eklemem lazım: Lütfen her hafta okumasanız bile siyasi mizah dergisi alın. Çünkü onlar yok olursa siyasal "bağımsız eleştiri" kaynaklarımız da yok olacak.